arrow-left-lightarrow-leftarrow-right-lightarrow-rightarrow-thin-left arrow-thin-right browser-search cup heart indicator laptop layers layout-4boxes layout-sideleft nav paintbucket pencil-ruler phone picture play video sign drawing_portrait_jeff_1

ABC van
Seksueel Geweld


Begrijpbare informatie voor wie het heeft meegemaakt, erbij betrokken is of er meer over wil weten.
Ga direct naar:
Of lees eerst dit nog even:
Wat is dit?

Welkom bij het ABC van Seksueel Geweld. Hier neem ik je mee door verschillende termen en begrippen die te maken hebben met seksueel geweld. Voor mij is dit ABC meer dan alleen een verzameling van woorden; ik probeer helderheid en begrip te brengen omdat dit onderwerp te vaak en bij te veel mensen twijfels en ongemakkelijkheid oproept.

Als overlevende van seksueel geweld weet ik hoe belangrijk het is om toegang te hebben tot informatie en ondersteuning. Dit ABC is ontstaan uit mijn eigen ervaringen, maar ook uit mijn verlangen om anderen te helpen en te informeren.

Misschien roept het onderwerp van seksueel geweld emoties bij je op. Daarom nodig ik je uit om dit ABC te verkennen op een moment waarop je je veilig en comfortabel voelt. Twijfel je hierover? Aarzel dan niet om een vertrouwd persoon om advies te vragen, zoals een familielid of partner. Wellicht kunnen jullie het ABC samen bekijken, of het voor een ander moment bewaren.

Houd er rekening mee dat dit ABC nooit helemaal af is — ik werk er voortdurend aan. En hoewel ik mijn best doe om een zo volledig mogelijk beeld te schetsen, realiseer ik me goed dat seksueel geweld een complex en persoonlijk onderwerp is. Daarom kan het zijn dat sommige voorbeelden niet volledig aansluiten bij jouw eigen ervaringen. Als je iets wilt met mij wilt doen, of iets mist dat ik zou kunnen toevoegen, stuur me dan gerust een bericht — dan bouwen we samen aan begrip, steun en verandering. Ik hoop dat je iets aan het ABC van Seksueel Geweld zult hebben.

Lieve groet,
Jeffrey

Hoe wordt dit samengesteld?

Ik stel dit ABC met grote zorg en aandacht samen, met als doel om informatief, empathisch en makkelijk te begrijpen te zijn. Ik baseer de informatie op diverse betrouwbare bronnen, waaronder academische studies, rapporten van gerenommeerde organisaties en professionele literatuur. Ik probeer een evenwicht te vinden tussen genderneutrale en genderspecifieke voorbeelden, zodat het ABC voor zoveel mogelijk mensen relevant is, en zodat zoveel mogelijk mensen er steun in kunnen vinden. Het ABC bevat een aantal moeilijke onderwerpen, maar het is mijn doel om seksueel geweld zo compleet mogelijk te vatten. Daarmee hoop ik ondersteuning te bieden en bewustwording, begrip en positieve verandering te bevorderen.

Mag ik de inhoud van deze pagina overnemen?

Ik steek veel tijd, zorg en energie in het creëren en bijhouden van dit ABC. Daarom, en vanwege auteursrechtelijke redenen, mag de inhoud van deze pagina alleen worden gebruikt onder de volgende voorwaarden:

Persoonlijk gebruik: Voel je vrij om de inhoud te gebruiken voor persoonlijke doeleinden, zonder winstoogmerk. Als je de inhoud gebruikt, vergeet dan niet om 'Het ABC van Seksueel Geweld van Jeffrey Dral' als bron te vermelden.

Educatieve doeleinden: Gebruik de inhoud gerust voor educatieve doeleinden, zoals studie of onderzoek. Vergeet niet om 'Het ABC van Seksueel Geweld van Jeffrey Dral' als bron te vermelden.

Toestemming vereist: Voor ander gebruik, zoals commercieel gebruik, reproductie, of distributie, vraag alsjeblieft eerst om toestemming door een e-mail te sturen naar contact@jeffreydral.com.

Geen schadelijk gebruik: Gebruik de inhoud alsjeblieft niet voor schadelijke of misleidende doeleinden.

Door het gebruik van deze pagina en de inhoud, ga je akkoord met deze voorwaarden. Bedankt voor je begrip en respect voor mijn werk.

A

Seks: de basisvoorwaarden

Ja, je ziet het goed, dit woord begint niet met een A, maar met een S. Een ongebruikelijk begin voor een ABC, maar het heeft een goede reden. Seks is namelijk een ervaring die onder de juiste omstandigheden leuk en fijn kan zijn. Maar ook spannend, omdat het dichtbij komt en je jouw lichaam gebruikt, vaak wanneer er niemand anders meekijkt. Maar… wat als die intimiteit en plezier worden overschaduwd door seksueel geweld?

Omdat dit ABC kan worden gelezen door mensen die het hebben meegemaakt, (misschien) iemand kennen waarbij het is gebeurt, of er meer over willen weten, is er maar één belangrijk begrip waarmee dit 'ABC' kan beginnen: de basisvoorwaarden van seks. Want: hoe meer mensen deze kennen, hoe beter het voor iedereen is.

Dit zijn de basisvoorwaarden van seks:
Seks moet altijd plaatsvinden met wederzijdse toestemming, een veilig en comfortabel gevoel, en met respect voor elkaars grenzen en wensen. Je moet er oud genoeg voor zijn en je moet ook voelen dat je er klaar voor bent. Als je seks hebt met iemand, is het belangrijk er samen over te praten. Bespreek wat je niet wilt doen, en vooral ook wat je wel wilt doen. En verander je daarna van gevoel, of wil je stoppen? Dat mag óók. Gewoon zeggen.

Het is heel belangrijk om het verschil tussen 'seks' en seksueel geweld te kennen, omdat mensen deze begrippen niet met elkaar mogen verwarren. In dit ABC zal duidelijk worden wat seks is, en nog belangrijker, wat het niet is. Het begrijpen van dit onderscheid is heel belangrijk voor het herkennen van situaties van seksueel geweld en voor het nemen van stappen om jezelf en anderen te beschermen.

Als jij iets hebt meegemaakt dat onprettig of zonder jouw instemming was, moet je weten dat je niet alleen bent. Je hoeft dat niet geheim te houden. Als je seksueel geweld hebt meegemaakt, zoals aanranding of seksueel misbruik, kan dat erg verwarrend zijn. Het is normaal als je daardoor (tijdelijk) niet kunt genieten van seks, of als dat zo lijkt. Je hoeft je nergens voor te schamen. Dus ook niet als jij wél gewoon van seks geniet.

Aanranding

Aanranding betekent dat iemand je op een seksuele manier aanraakt of dingen met je doet zonder jouw toestemming. Iemand raakt je bijvoorbeeld zonder jouw toestemming aan op een intieme plek (zoals in je onderbroek) of dwingt je tot zoenen, terwijl je dat absoluut niet wilt. Aanranding is een strafbaar feit waarbij de dader altijd schuldig is. Als het je gebeurt kun je er vervelende gevolgen aan overhouden, zoals trauma, angst voor herhaling, en verlies van vertrouwen.

Aangifte

Een officiële melding bij de politie van een strafbaar feit, zoals seksueel misbruik, verkrachting of andere misdrijven. Het slachtoffer (of: de overlever) bepaalt of er aangifte wordt gedaan, maar dat kan een lastige keuze zijn. Tijdens een aangifte vertel je officieel aan de politie wat er is gebeurd en zeg je dat je wilt dat de dader gestraft wordt. De politie kan daarna gaan onderzoeken wat er precies is gebeurd en wie het heeft gedaan.

Wil je weten hoe een aangifte ongeveer in zijn werking gaat? Op deze pagina kun je daar over lezen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Copyright © 2024 Jeffrey Dral