Deze website maakt gebruik van cookies om je bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. Door verder te gaan, ga je akkoord met het gebruik van cookies op deze website.
Accepteer | Meer informatie
arrow-left-lightarrow-leftarrow-right-lightarrow-rightarrow-thin-left arrow-thin-right browser-search cup heart indicator laptop layers layout-4boxes layout-sideleft nav paintbucket pencil-ruler phone picture play video sign drawing_portrait_jeff_1

Tip
Scroll omlaag en klik op een woord om uitleg te tonen.

×

ABC van Seksueel Geweld

Seksueel geweld en alles dat er bij komt kijken is ingewikkeld. Soms zelfs superingewikkeld. Daarom vind je hier uitleg over verschillende termen en begrippen die verband houden met het onderwerp. De antwoorden zijn bedoeld voor iedereen die meer wil weten over seksueel geweld en de impact ervan op slachtoffers, ouders en ook daders.

Het ABC is voortdurend in de maak en het kan voorkomen dat de antwoorden nog niet allesomvattend zijn. Seksueel geweld is een gevoelig en persoonlijk onderwerp en het kan daarom voorkomen dat sommige voorbeelden in de uitleg van begrippen afwijken van jouw eigen ervaring(en).

Direct naar:

A

Aanranding

Aanranding betekent dat iemand je op een seksuele manier aanraakt of dingen met je doet zonder dat je daarvoor toestemming hebt gegeven. Bijvoorbeeld als iemand je zomaar op een intieme plek aanraakt (bijvoorbeeld in je onderbroek) of je dwingt om te zoenen, terwijl je dat helemaal niet wilt. Dit is nooit oké. Als dit je overkomt, is het een goed idee om er over te praten met iemand die je vertrouwt.

Aangifte

Een officiële melding bij de politie van een strafbaar feit, zoals seksueel misbruik, verkrachting of andere misdrijven. Het slachtoffer bepaalt of er aangifte wordt gedaan, maar dat kan een lastige keuze zijn.

Zo gaat een aangifte ongeveer in zijn werking:

1. Melding doen: Je kunt een melding maken bij de politie, bijvoorbeeld door telefonisch contact op te nemen of door naar een politiebureau te gaan. De politie zal dan een afspraak met je maken om je verhaal te horen.
2. Informatief gesprek: Hierin hoort de politie het slachtoffer alvast een beetje uit. Daarna wordt passende uitleg gegeven over de gevolgen en het proces van aangifte doen.
3. Bedenktijd: Na het informatieve gesprek krijgt het slachtoffer in principe bedenktijd over het wel/niet doen van aangifte, want tijdens het informatieve gesprek wordt veel informatie verstrekt. Het is belangrijk dat het slachtoffer rustig kan nadenken over de informatie en weloverwogen kan besluiten over het wel of niet doen van aangifte. De lengte van de bedenktijd is maatwerk en kan per zaak verschillen.
4. Aangifte opnemen: Als je ervoor kiest om aangifte te doen, dan zal de politie een afspraak met je maken om de aangifte op te nemen. Dit kan op het politiebureau of bij jou thuis plaatsvinden.
5. Verhoor: Tijdens het opnemen van de aangifte zal de politie je verhoren over wat er is gebeurd. Ze zullen je vragen stellen over de gebeurtenissen en proberen zo veel mogelijk details te verzamelen.
6. Bewijs verzamelen: De politie zal proberen bewijs te verzamelen om je zaak te ondersteunen, zoals het verzamelen van DNA of het interviewen van getuigen.
7. Onderzoek: De politie zal een onderzoek instellen naar de dader en proberen deze op te sporen.
8. Vervolging: Als de politie voldoende bewijs heeft verzameld, zal het Openbaar Ministerie (OM) beslissen of de zaak kan worden voorgelegd aan de rechter. Als de zaak wordt voorgelegd aan de rechter, zal er een strafzaak plaatsvinden.
9. Rechtszaak: Tijdens de rechtszaak zal de zaak worden voorgelegd aan de rechter. Jij als slachtoffer hebt het recht om aanwezig te zijn in de rechtszaal en je verhaal te vertellen. Ook de dader zal worden gehoord en er zal een uitspraak worden gedaan.
10. Nazorg: Na de rechtszaak kun je hulp en ondersteuning krijgen om te herstellen van het trauma van seksueel geweld. Je kunt bijvoorbeeld hulp krijgen bij het verwerken van wat er is gebeurd en bij het omgaan met de gevolgen van het misdrijf.

Het proces van aangifte doen kan heel moeilijk en pijnlijk zijn, en het is belangrijk om te weten dat je altijd het recht hebt om hulp en ondersteuning te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met een hulporganisatie voor slachtoffers van seksueel geweld om meer informatie te krijgen over wat je kunt verwachten en welke hulp er beschikbaar is.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Afzien van aangifte

Soms kan het voor mensen die iets vervelends hebben meegemaakt heel moeilijk zijn om de politie te vertellen wat er is gebeurd. Dit is begrijpelijk en het is belangrijk om te weten dat het slachtoffer zelf kan beslissen of hij of zij aangifte wil doen of niet. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand ervoor kiest om geen aangifte te doen, zelfs nadat ze met de politie hebben gepraat. Soms komt het voor dat het verhaal van het slachtoffer niet past bij wat de wet als een strafbaar feit ziet. Ook kan het zijn dat het slachtoffer zich zorgen maakt over wat er zal gebeuren als de aangifte wordt gedaan, bijvoorbeeld als het de relaties met familie of vrienden kan beïnvloeden. Het kan ook zijn dat de persoon niet wil dat de dader wordt gestraft, of dat het strafproces te lang duurt en te moeilijk is om mee om te gaan.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

B

Bedwelmen

Stel je voor dat je op een feestje bent en iemand biedt je een drankje aan. Maar dan, nadat je het hebt gedronken, begin je je plotseling slecht te voelen. Je voelt je duizelig en misschien benauwd en kan niet meer helemaal begrijpen wat er gebeurt. Als iemand stiekem iets in je drankje doet kan dit gebeuren. Je bent dan bedwelmt.

Als je denkt dat iemand iets in je drankje heeft gedaan, kun je altijd hulp vragen aan het personeel van de bar of het feestje. Je kunt ook vragen naar "Angela", dit is een codewoord waarmee je kunt aangeven dat je hulp nodig hebt zonder toeschouwers, of iemand die je lastig valt, meteen te laten weten wat er aan de hand is.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Bedenktijd

Als er iets ergs is gebeurd waarbij iemand je pijn heeft gedaan of iets heeft gestolen, dan kun je dat melden bij de politie. De politie gaat dan onderzoeken wat er precies is gebeurd en wie het heeft gedaan. Als je dat wilt, kun je er ook voor kiezen om aangifte te doen. Dit betekent dat je officieel vertelt wat er is gebeurd en dat je wilt dat de dader gestraft wordt.

Maar het kan soms moeilijk zijn om te beslissen of je aangifte wilt doen. Daarom krijg je bij de politie altijd bedenktijd. Dit betekent dat je maximaal twee weken de tijd krijgt om erover na te denken. Als je al zeker weet dat je aangifte wilt doen, kan dat ook meteen. In sommige gevallen, als het heel ernstig is of snel moet worden opgelost, kan dat zelfs direct na het gesprek.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Bevriezingsreactie

Stel je eens voor: iemand raakt je aan en je verandert spontaan in ijs! Dat kan natuurlijk niet. Wat wel kan gebeuren is dat je op een bepaald moment, bijvoorbeeld tijdens een intimiderende situatie, even niet meer in staat bent om te reageren of te handelen. Dit komt omdat je lichaam en geest dan voor een moment op tilt slaan. Dat is niet gek, want je bent opeens overvallen met angst! Dit moment van verbijstering noem je een bevriezingsreactie.

Dit is net als de vecht- en vluchtreacties een automatische en onvrijwillige reactie op gevaar: deze reactie is geen bewuste keuze.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Bewijs

Bewijsmateriaal betekent dat er dingen zijn die kunnen laten zien wat er is gebeurd en wie het heeft gedaan. Het kan bijvoorbeeld gaan om foto's, berichtjes of spullen die te maken hebben met wat er is gebeurd. Het kan ook zijn dat iemand anders heeft gezien wat er is gebeurd en daarover kan vertellen. Al deze dingen samen worden bewijsmateriaal genoemd en zijn heel belangrijk want ze kunnen er voor zorgen dat een persoon die iets fout heeft gedaan, daarvoor kan worden gestraft.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Bewustwording

Bewustwording betekent dat mensen zich meer bewust worden van iets. In het geval van seksueel misbruik betekent dit dat we meer leren over wat het is en hoe we ons kunnen beschermen tegen het gebeuren ervan. Dit helpt ons om beter te begrijpen wat er kan gebeuren en hoe we kunnen voorkomen dat het gebeurt. Het is belangrijk dat iedereen zich bewust is van seksueel geweld, zodat het herkent kan worden en mensen er iets aan kunnen doen als het gebeurt.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Bifobie

Sommige mensen accepteren niet dat er mensen zijn die zich aangetrokken voelen tot zowel mannen als vrouwen. Deze mensen discimineren biseksuele mensen bijvoorbeeld, door ze buiten te sluiten, uit te schelden, en in sommige gevallen zelfs lichamelijk pijn te doen. Dit noem je Bifobie. Het is onaccepteerbaar, want biseksualiteit is een hele normale seksuele oriëntatie en iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn zonder te worden gediscrimineerd.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Boosheid

Woede is een gevoel dat je kunt hebben als iets oneerlijk voelt, of als iemand iets doet wat niet goed is of je pijn doet. Het kan soms voelen alsof er een vuurtje in je buik brandt: je bent dan heel boos. Als iemand je iets heeft aangedaan dat niet oké was, is het normaal om boos te zijn. Toch is het soms moeilijk om woede toe te laten omdat je je schuldig of beschaamd voelt over wat er is gebeurd. Het is in dat geval een goed idee om over je gevoelens te praten met iemand die je vertrouwt, want dat kan helpen bij het verwerken van wat er gebeurd is.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Boundaries

Boundaries betekenen 'grenzen'. Mensen stellen deze grenzen om hun lichaam en persoonlijke ruimte te beschermen. Ze beslissen daarmee wat wel of niet oké is als het gaat om aanrakingen, praten over bepaalde onderwerpen of het delen van informatie. Het is dus een manier om jezelf veilig en comfortabel te voelen. Iedereen heeft het recht om deze grenzen te stellen en iedereen hoort deze van elkaar te respecteren. Als iemand over je grenzen heengaat, is het oké om nee te zeggen en te vragen om te stoppen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Boys will be boys

"Boys will be boys" is een Engelse uitdrukking die soms wordt gebruikt om het gedrag van jongens of mannen goed te praten, zelfs als ze eigenlijk ongepast of schadelijk bezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan agressief gedrag of ongepaste aanrakingen. Dit gezegde suggereert dat jongens en mannen niet verantwoordelijk zijn voor hun daden en dat anderen hun gedrag moeten tolereren of accepteren, omdat het bij mannelijkheid zou horen. Dit is niet goed, want het kan bijdragen aan een cultuur waarin jongens en mannen worden aangemoedigd om agressief en dominant te zijn, wat kan leiden tot gewelddadig gedrag en onacceptabele seksuele handelingen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Burn-out

Sommige mensen hebben een burn-out. Dit betekent dat ze erg moe zijn: niet alleen in hun lichaam maar ook in hun hoofd en gevoelens. Bij veel mensen komt dit doordat ze een lange tijd onder stress hebben gestaan, bijvoorbeeld omdat ze te veel werk moesten doen of omdat er andere dingen in hun leven zijn die ze veel energie kosten. Een burn-out voelt alsof je helemaal opgebrand bent en geen energie meer hebt om dingen te doen die je normaal heel erg leuk vindt. Het kan ook zijn dat je heel prikkelbaar bent en snel boos of verdrietig wordt. De beste oplossing tegen een burn-out is rust.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

C

Chatten

Chatten betekent dat je via internet berichten uitwisselt met andere mensen. Het kan heel leuk zijn om nieuwe vrienden te maken en met ze te praten over gedeelde interesses. Maar… op het internet doen sommige mensen zich anders voor dan ze werkelijk zijn. En dat doen ze niet altijd met goede bedoelingen. Daarom is het een goed idee om voorzichtig te zijn met wie je chat op het internet. Persoonlijke informatie delen met een vreemde is ook geen goed idee. Als iemand je lastigvalt of iets vraagt wat niet goed voelt, verlaat dan de chatroom en praat er over met iemand die je vertrouwt. In sommige chatrooms is het mogelijk om een andere gebruiker te rapporteren als die zich niet aan de regels houdt, zodat een moderator kan ingrijpen en de persoon kan blokkeren.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

D

Dader

Een dader is iemand die iets verkeerds heeft gedaan, zoals bijvoorbeeld iemand pijn doen of iets stelen. Bij seksueel geweld, zoals bijvoorbeeld aanraken op een manier die niet fijn voelt of dingen doen die iemand niet wil, is de dader degene die dit doet. Meestal is de dader van seksueel geweld iemand die het slachtoffer kent, bijvoorbeeld een familielid, leraar of iemand anders die het slachtoffer vertrouwt. Maar het kan ook iemand zijn die het slachtoffer helemaal niet kent.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Daderhulpverlening

Soms maken mensen een fout en doen ze iets wat niet goed is. Deze mensen noemen we daders. Als een dader spijt heeft van wat diegene heeft gedaan en wil leren hoe het beter kan, dan kan de dader naar daderhulpverlening gaan. Daar krijgt de dader hulp om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Delen

Als er iets met je is gebeurd, en je vertelt iemand daarover, dan ben je aan het delen. Door te delen kun je steun krijgen en kunnen anderen beter begrijpen wat je hebt meegemaakt, hoe je je voelt en waar je behoefte aan hebt.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Depressie

Soms voelt iemand zich heel erg verdrietig, hopeloos en heeft geen energie. Dat is heel normaal en hoort bij het leven: iedereen voelt zich wel eens zo. Maar als iemand zich een hele lange tijd zo voelt, dan noem je dit depressie. Er kunnen heel veel verschillende redenen zijn voor waarom iemand zich zo voelt, maar als iemand zich zo voelt, kan het helpen dat diegene hulp zoekt bij iemand die er verstand van heeft. Bijvoorbeeld een therapeut, die kan helpen om de verdrietige gevoelens te verminderen en het leven weer leuker te maken.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Discriminatie

Discriminatie betekent dat iemand anders wordt behandeld op een slechtere manier dan anderen, omdat andere mensen vinden dat diegene ‘anders’ is. Een voorbeeld van discriminatie is dat mensen niet worden aangenomen voor een baan omdat ze op mensen van hetzelfde geslacht vallen. Discriminatie is niet eerlijk, kan mensen heel verdrietig maken en kansen in het leven ontnemen. Iedereen zou gelijk en met respect behandeld moeten worden.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dwang

Dwang betekent dat iemand je dwingt om iets te doen wat je eigenlijk niet wilt. Bijvoorbeeld iemand die je onder druk zet om iets te doen wat je niet wilt, of die je bedreigt met geweld. Bij seksueel misbruik kan dwang worden gebruikt om iemand te dwingen seksuele dingen te doen, zoals aanraken of zoenen. Dit is nooit oké en kan heel eng en pijnlijk zijn. Als iemand je ooit dwingt om iets te doen wat je niet wilt, is het een goed idee om dat te vertellen aan iemand die je vertrouwt.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dissociatie

Soms gebeuren er dingen die zo eng of verdrietig zijn dat het moeilijk is om eraan te denken of erover te praten. Dat kan ook gebeuren als er iets naars is gebeurd, zoals een ongeluk of seksueel misbruik. Het is dan alsof je er niet helemaal bij bent, of je kunt je niet meer kunt herinneren wat er precies is gebeurd. Dat noemen we dissociatie. Het kan zo erg zijn dat het moeilijk wordt om te werken of om plezier te hebben in het leven. Het is mogelijk om te leren hoe je met je gevoelens kunt omgaan zonder te gaan dissociëren. Je kunt daarvoor naar een therapeut gaan.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

E

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, dat is een moeilijk woord, maar het betekent eigenlijk dat er een soort therapie is die kan helpen als je iets heel naars hebt meegemaakt, bijvoorbeeld seksueel misbruik. De therapie richt zich op het verminderen van de gevoelens die je hebt als je aan die nare gebeurtenis denkt. Tijdens de therapie wordt er gevraagd om aan die gebeurtenis te denken terwijl je wordt afgeleid door bijvoorbeeld oogbewegingen, geluiden of aanrakingen. Op die manier kan de therapie helpen om de nare herinneringen minder sterk te maken.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Eerwraak

Stel je voor: je bent bijvoorbeeld verliefd geworden op iemand die je familie niet goedkeurt omdat ze vinden dat diegene er niet bij past. Als je familie je daarom straft of aanvalt, wordt er eerwraak gepleegd. De familie neemt op dat moment wraak om de eer van de familie te herstellen of te behouden. Eerwraak is niet acceptabel en ook bij wet verboden. Iedereen heeft het recht om hun eigen keuzes te maken en te leven zonder angst voor geweld of ernstige straffen. Niemand mag je dat aandoen, dus ook familieleden niet.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Erover praten

Erover praten betekent dus dat je met iemand praat over iets dat je moeilijk vindt of waar je mee zit. Seksueel misbruik, bijvoorbeeld. Het bespreekbaar maken van seksueel misbruik is van groot belang om het taboe dat om het onderwerp hangt te doorbreken en slachtoffers de nodige ondersteuning te bieden. Maar wat het onderwerp ook is: het is belangrijk om te praten met mensen die je vertrouwt, omdat het kan helpen om je beter te voelen en om hulp te krijgen. Het kan moeilijk zijn om over bepaalde dingen te praten, maar het is nooit zwak om hulp te vragen. Het is juist heel normaal en menselijk om soms hulp nodig te hebben.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Existentiële eenzaamheid

Moeilijk woord, hé? Voor mensen die zich existentieel eenzaam voelen kan het leven ook knap lastig zijn. Ze voelen zich dan heel erg alleen en denken dat niemand begrijpt wat ze diep van binnen echt doormaken. Dat kan komen doordat ze iets hebben meegemaakt wat heel moeilijk is om te begrijpen. Seksueel misbruik, bijvoorbeeld. Dit is bijvoorbeeld een gedachte die daarbij kan horen: “Niemand zal me ooit kunnen begrijpen, want ik was alleen toen het gebeurde.”

Gelukkig kan dit gevoel van eenzaamheid verdwijnen, of in ieder geval minder zwaar gaan voelen, door erover te praten met iemand die je vertrouwt. Er zijn ook praatgroepen waar je terecht kunt om te praten met mensen die ongeveer hetzelfde hebben meegemaakt. Het leven is niet altijd makkelijk, maar je hoeft er nooit alleen voor te staan.

Exploitatie

Ook wel 'seksuele uitbuiting'. Dit is een vorm van mensenhandel waarbij iemand wordt gedwongen om seksuele handelingen uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van dwang, manipulatie of geweld. Loverboys zijn een voorbeeld van daders die zich vaak richten op meisjes en jonge vrouwen, maar seksuele uitbuiting kan iedereen overkomen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

F

Flashback

Een flashback is wanneer je plotseling een herinnering krijgt aan iets vervelends of engs wat ooit is gebeurd, zonder dat je daar op dat moment zelf aan wilt denken. Als je seksueel misbruik hebt meegemaakt, kan het zijn dat je af en toe nare herinneringen krijgt en je weer voelt alsof het net gebeurd is. Dit kan heel naar en verwarrend zijn, maar het is normaal voor mensen die zoiets hebben meegemaakt. Flashbacks kunnen afnemen door therapie, zoals bijvoorbeeld EMDR, door er over te praten of door herinneringen op te schrijven.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Flashing

Flashing betekent dat iemand zijn of haar geslachtsdelen laat zien aan iemand anders, terwijl die persoon dat niet wil zien en er ook niet om gevraagd heeft. Dit is niet oké, want iedereen heeft het recht om zelf te bepalen wat hij of zij wel of niet wil zien (zie ook: consent). Als iemand dit bij jou doet, of als je iemand kent die dit heeft meegemaakt, is het een goed idee om erover te praten met iemand die je vertrouwt.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

G

Gedwongen sterilisatie

Gedwongen sterilisatie betekent dat iemand tegen zijn of haar wil een operatie moet ondergaan waarbij de voortplantingsorganen worden weggehaald of beschadigd, waardoor diegene geen kinderen meer kan krijgen. Dit is een hele erge inbreuk op rechten en vrijheid.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Genderidentiteit

Genderidentiteit gaat over hoe iemand zich van binnen voelt. Soms voelen mensen zich een jongen of een meisje, en soms voelen mensen zich iets daar tussenin of daarbuiten. Het gaat erom hoe iemand zichzelf ziet en voelt, niet hoe anderen hen zien. Dit kan anders zijn dan wat de meeste mensen verwachten op basis van wat ze aan de buitenkant zien, zoals bijvoorbeeld het lichaam of de kleding. Iedereen is uniek.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Genitale respons

Genitale respons betekent dat je lichaam kan veranderen als je opgewonden bent, bijvoorbeeld als je knuffelt of kust met iemand waar je verliefd op bent. Als je een piemel hebt, kan deze stijf worden en als je een vulva hebt, kan er meer bloed naar binnen stromen. Dit is heel normaal en hoort bij seks.

Helaas kunnen sommige mensen ook genitale respons ervaren als ze seksueel misbruikt worden, bijvoorbeeld als iemand hen aanraakt op een manier die niet fijn is. Dit betekent niet dat ze het leuk vinden of wilden. Het is iets wat het lichaam doet, ook al voelt het niet goed. Dit kan erg verwarrend zijn, maar het is een normale natuurlijke reactie die kan ontstaan door angst of stress.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Gevolgen op lange termijn

Seksueel geweld kan veel nare gevolgen hebben die iemands hele leven kunnen beïnvloeden. Het kan voor een slachtoffer moeilijk zijn om goede relaties te hebben met andere mensen, of om te werken en zich goed te voelen in het algemeen. Het kan zelfs zo zijn dat iemand hulp nodig heeft van een dokter of therapeut om zich beter te voelen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Gezondheid

Seksueel geweld kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder psychische stoornissen, seksueel overdraagbare aandoeningen, en lichamelijke verwondingen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag betekent dat iemand iets doet wat niet hoort, wat over iemands grenzen gaat. Bijvoorbeeld iemand ongewenst aanraken, of nare dingen zeggen die iemand verdrietig of boos maken. Ook als iemand iets doet op seksueel gebied wat een ander niet wil, zoals bijvoorbeeld zoenen of aanraken, dan is dat grensoverschrijdend gedrag. Let op: deze term kan tijdens een gesprek over seksueel geweld verbloemend werken, want het is voor veel mensen een vaag begrip. De term kan ervoor zorgen dat andere mensen de ernst van een situatie onderschatten. Het is daarom beter om duidelijke woorden te gebruiken zoals, bijvoorbeeld, seksueel misbruik, penetratie en verkrachting.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Grooming

Grooming is wanneer iemand aardig tegen je doet en vriendelijk is om je vertrouwen te winnen en daar vervolgens misbruik van te maken.

Een voorbeeld is dat iemand steeds meer fysiek contact zoekt met een minderjarige, zoals knuffelen of strelen, onder het mom van genegenheid of troost. Dit kan beetje bij beetje toenemen, waardoor het kind de grenzen van wat wel en niet oké is niet meer goed kan herkennen en de persoon uiteindelijk seksueel misbruik kan plegen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Groepsverkrachting

Groepsverkrachting is een heel ernstig misdrijf waarbij één persoon wordt aangevallen door meerdere mensen. Deze mensen dwingen de persoon om seksuele handelingen te doen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Genderloos

Seksueel misbruik kan gebeuren tussen alle soorten mensen, of je nu mannelijk, vrouwelijk, genderloos, jong of oud bent, of wat je seksuele voorkeur ook is. Het is belangrijk om te weten dat het niet oké is als iemand je dwingt tot iets dat je niet wilt, en dat het niet uitmaakt wie de dader is. Iedereen moet altijd met respect en toestemming worden behandeld.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

H

Haptotherapie

Haptotherapie is een soort therapie waarbij de therapeut je helpt om te leren hoe je lichaam en emoties samenwerken. Het kan mensen helpen die zich bijvoorbeeld rot voelen omdat ze seksueel misbruikt zijn. De therapie kan je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en te leren wat jouw grenzen zijn. Of haptotherapie iemand kan helpen, hangt af van verschillende dingen en kan per persoon verschillen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Harassment

Ongepast gedrag, waaronder seksueel getinte opmerkingen, aanrakingen of bedreigingen, waardoor iemand zich onveilig of ongemakkelijk voelt.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Hashtag #MeToo

#MeToo is een woord dat mensen gebruiken om te laten zien dat ze slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik of intimidatie. Het begon als een campagne op sociale media waar mensen hun verhalen deelden om anderen te laten zien hoe vaak dit gebeurt en om solidariteit te creëren tussen slachtoffers. Het heeft veel mensen geholpen om hun verhaal te vertellen en heeft de aandacht gevestigd op het probleem van seksueel geweld. Door de MeToo-beweging worden daders meer verantwoordelijk gehouden voor hun daden.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Hashtag #NotMe

Sommige mensen gebruiken het woord #NotMe om te zeggen dat ze geen slachtoffer zijn van seksueel misbruik of intimidatie. Soms wordt het gebruikt om te laten zien dat ze geen deel uitmaken van de problemen die de #MeToo-beweging aan de kaak stelt, maar vaker wordt #NotMe gebruikt in een poging om te proberen de aandacht af te leiden van de verhalen van mensen die wel slachtoffer zijn van seksueel geweld.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Het komt goed

"Het komt goed" is iets wat we vaak zeggen om iemand gerust te stellen of om te laten weten dat we geloven dat alles in orde zal komen. Als iemand het moeilijk heeft door bijvoorbeeld seksueel misbruik, is het belangrijk om te begrijpen dat het niet altijd vanzelf goed komt en dat iemand zich daardoor niet zomaar beter kan voelen. Het is belangrijk om te luisteren naar iemands gevoelens en te laten weten dat je begrijpt dat het moeilijk voor hen is. Je kunt ook helpen door hen te ondersteunen bij het zoeken naar hulp en behandeling om hen te helpen zich beter te voelen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Herstel

Herstellen betekent beter worden na iets wat je verdrietig heeft gemaakt of pijn heeft gedaan. Als je ziek bent, heb je bijvoorbeeld tijd nodig om te herstellen en weer gezond te worden. Bij seksueel misbruik kan het slachtoffer zich gekwetst, boos of verdrietig voelen. Het slachtoffer moet dan leren om de gevoelens te verwerken en zich langzamerhand weer beter te gaan voelen. Herstel kan op verschillende manieren plaatsvinden, zoals praten met iemand die je begrijpt, steun van mensen om je heen en speciale hulp van bijvoorbeeld een therapeut. Herstellen kost tijd en werkt voor iedereen anders.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Homofobie

Discriminatie (die kan doorslaan in geweld) tegen homoseksuele mensen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Hulpverlening

Professionele ondersteuning en zorg voor slachtoffers van seksueel geweld, waaronder therapie, medische zorg en juridische bijstand.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

I

Impertinente vragen

Dit zijn vragen die ongepast en te persoonlijk of intiem kunnen zijn, bijvoorbeeld over iemands seksleven of lichaam. In sommige gevallen kunnen impertinente vragen ook overkomen als seksuele intimidatie.

Voorbeelden van impertinente vragen zijn bijvoorbeeld:
1. "Wat droeg je?" of "Hoe zag je eruit?" - Dit zijn vragen die suggereren dat slachtoffers verantwoordelijk zijn voor het seksueel geweld vanwege hun kledingkeuze of uiterlijk.

2. "Heb je 'nee' gezegd?" - Dit is een valse veronderstelling dat slachtoffers van seksueel geweld alleen "nee" hoeven te zeggen om te voorkomen dat het gebeurt. Het kan ook leiden tot de neiging om het slachtoffer de schuld te geven voor het seksueel geweld.

3. "Waarom heb je niet eerder aangifte gedaan?" - Dit kan het slachtoffer onder druk zetten om verantwoording af te leggen over hun reactie op het seksueel geweld, in plaats van zich te concentreren op de verantwoordelijkheid van de dader.

4. "Hoe vaak heb je seks?" - Dit is een volledig irrelevante vraag die probeert het slachtoffer te schenden en te vernederen.

5. "Ben je zeker dat het geen misverstand was?" - Dit kan het slachtoffer doen twijfelen aan de echtheid van hun ervaring en kan leiden tot het minimaliseren van het seksueel geweld.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Incest

Seks binnen familiekringen. Het kan allerlei vormen aannemen zoals fysiek contact, ongepaste aanrakingen, dwang of zelfs verkrachting. Incest is vaak nog complexer dan ander seksueel misbruik, omdat het de banden binnen een familie kan verstoren en kan leiden tot een gevoel van verraad. Dit kan ook leiden tot een verstoorde relatie met de dader, en soms zelfs met andere familieleden die op de hoogte zijn van het misbruik en toch niet ingrijpen. Dit kan het voor slachtoffers moeilijk maken om hulp te zoeken of zichzelf te beschermen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen betekent dat je je kunt voorstellen hoe een ander zich voelt of wat hij of zij denkt. Als iemand bijvoorbeeld vertelt dat hij of zij iets naars heeft meegemaakt, kun je proberen te begrijpen hoe die persoon zich voelt en wat voor impact het heeft gehad.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Interseksualiteit

Sommige mensen worden geboren met lichaamskenmerken die niet precies mannelijk of vrouwelijk zijn. Dit kan betekenen dat ze bijvoorbeeld geen duidelijk zichtbare geslachtsdelen hebben, of dat hun chromosomen anders zijn dan die van de meeste jongens of meisjes. Dit is heel natuurlijk, want iedereen is uniek.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Interseksefobie

Discriminatie (die kan doorslaan in geweld) en vooroordelen tegen mensen met intersekse kenmerken.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Isolatie

Isolatie betekent dat je je eenzaam en niet met anderen verbonden voelt. Als iemand bijvoorbeeld seksueel misbruikt is, kan die persoon zich schamen of bang zijn om erover te praten. Hierdoor kan die persoon zich afgesloten voelen van anderen en zich alleen voelen. Dit kan leiden tot gevoelens van verdriet en depressie, en kan het moeilijk maken om hulp te zoeken.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

J

Juridisch

Juridisch verwijst naar de wetten, regels en procedures die betrekking hebben op de rechtspraak en het gerechtelijk systeem. Dit omvat dus ook wetgeving die seksueel geweld strafbaar stelt en slachtoffers beschermt, evenals de processen die worden gebruikt om daders te vervolgen en te veroordelen voor hun misdaden. Er zijn ook rechten en procedures voor slachtoffers voor het verkrijgen van gerechtigheid en schadevergoeding.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Juridische stappen

Als iemand juridische stappen neemt, betekent het dat diegene naar de politie gaat nadat er iets ergs is gebeurd, zoals bijvoorbeeld seksueel misbruik. De politie kan dan helpen om de persoon die iets verkeerds heeft gedaan, te vinden en te straffen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

K

Kindermisbruik

Kindermisbruik is elke vorm van fysieke, emotionele of seksuele mishandeling, verwaarlozing of uitbuiting van een kind jonger dan 18 jaar. Dit kan onder meer seksueel contact, dwang, intimidatie, bedreiging, geweld, verwaarlozing van basisbehoeften zoals voedsel en onderdak, en psychologische schade veroorzaakt door voortdurende vernedering of kritiek omvatten.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Kindertelefoon

De Kindertelefoon is een telefoonnummer waar kinderen en jongeren in Nederland naartoe kunnen bellen als ze ergens mee zitten. Dat kan dus ook als het gaat om seksueel geweld. Je kan De Kindertelefoon bellen om te praten met iemand die goed naar je luistert en je advies en steun kan geven. De Kindertelefoon kan je ook helpen om de juiste hulp te vinden, maar doet dat alleen als je dat wilt. Je kunt dus altijd ergens terecht als je een probleem hebt.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Kijken mag

Soms denken mensen dat het oké is om naar iemand te kijken zonder te vragen of het mag. Maar dat is niet goed, want het kan ervoor zorgen dat de persoon die bekeken wordt zich niet veilig voelt. Als je iets seksueels wilt doen met iemand anders, moet je altijd eerst vragen of dat oké is. Hetzelfde geldt voor kijken naar iemands lichaam.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid betekent dat sommige mensen meer risico lopen om vervelende dingen mee te maken dan andere mensen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat ze jong zijn, omdat ze een moeilijke situatie meemaken of omdat ze niet genoeg hulp hebben om zichzelf te beschermen. We moeten goed voor elkaar zorgen zodat iedereen zich veilig kan voelen. Dat is extra belangrijk bij mensen die wat kwetsbaarder zijn.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

L

Laster

Laster is wanneer iemand leugens vertelt over een ander persoon. Dat is allesbehalve eerlijk, want het kan schade aanrichten aan de reputatie van die persoon omdat mensen kunnen gaan denken dat die persoon dingen heeft gedaan die niet waar zijn. Lasteren kan iemand heel veel pijn doen en daarnaast ook ernstige problemen veroorzaken. Het plegen van laster is daarom bij wet verboden. Het is vergelijkbaar met smaad.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Lichamelijke stressreactie

Wanneer je iets heel engs meemaakt kan je lichaam daarop reageren door te gaan trillen, zweten, misselijk te worden of duizelig te worden. Dit betekent dat je lichaam in de war is. Als je bijvoorbeeld seksueel misbruik meemaakt, kan het zijn dat je lichaam zo'n reactie krijgt, bijvoorbeeld door te gaan trillen of door hyperventilatie. Dit kan heel eng voelen, maar je lichaam probeert je op dat moment eigenlijk te helpen. En bij sommige mensen blijft het lichaam dat doen, soms zelfs nog jaren later wanneer je terugdenkt aan de gebeurtenis. Dit kan zich dan bijvoorbeeld uiten in paniekaanvallen, dissociatie of hyperventilatie.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Lokpuber

Een "lokpuber" is iemand die zich voordoet als minderjarige op het internet om te kijken of mensen verkeerde dingen willen doen. Dit wordt gedaan door de politie of andere instanties om mensen te vinden die kinderen willen lastigvallen. De lokpuber doet alsof hij of zij een kind is en praat met mensen online om te zien of ze slechte bedoelingen hebben. Het doel hiervan is om deze mensen te vinden voordat ze iets slechts doen en te stoppen. Sommige mensen denken dat dit niet eerlijk is, omdat het de privacy van mensen schendt.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Loverboy

Een loverboy is een persoon die een minderjarige probeert te verleiden om dingen te doen die niet goed voor hen zijn, zoals seksuele handelingen of drugs gebruiken. Een loverboy kan mannelijk, maar ook vrouwelijk zijn. Een loverboy gaat vaak te werk door aardig te doen en cadeaus te geven, maar eigenlijk wil een loverboy de minderjarige gebruiken om geld te verdienen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Lotgenoten

Lotgenoten zijn mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Als jij bijvoorbeeld iets ergs hebt meegemaakt, zoals seksueel misbruik, kan het zijn dat je je daarover verdrietig of alleen voelt. Maar als je praat met andere mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, begrijpen zij hoe je je voelt en kunnen ze je steunen. Het kan heel fijn zijn om met lotgenoten te praten en ervaringen te delen, omdat zij weten wat je doormaakt. Dat kan je helpen in je herstel.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Loyaliteit

Loyaliteit betekent dat je veel om iemand geeft en dat je die persoon belangrijk vindt. Maar soms kan het gebeuren dat die persoon iets doet wat niet goed is, zoals seksueel misbruik. Dan kan het zijn dat je je toch nog steeds loyaal voelt aan die persoon, ook al heeft hij of zij iets verkeerds gedaan. Dit kan heel verwarrend en moeilijk zijn, omdat je niet wilt dat die persoon in de problemen komt, bijvoorbeeld omdat deze persoon een bekende of familielid is, maar ook niet wilt dat jezelf of anderen pijn wordt gedaan.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

M

Macht

Een dader kan macht hebben over een slachtoffer. Dit betekent dat diegene de controle heeft over een situatie en het slachtoffer daarom kan dwingen tot seksueel contact tegen de wil. Dit kan gebeuren door fysieke kracht of bedreiging, door manipulatie of door een machtspositie, zoals iemand die gezag heeft over het slachtoffer, zoals een leraar, ouder of coach. Als deze mensen hun macht gebruiken om iemand ergens toe te dwingen plegen ze machtsmisbruik.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Manipulatie

Manipulatie betekent dat iemand probeert een ander te laten doen wat hij of zij wil, zonder dat die ander het eigenlijk zelf wil. Daders van seksueel misbruik kunnen hun slachtoffers manipuleren om hen bijvoorbeeld alleen te laten voelen, te bedreigen of bang te maken, of te zorgen dat ze niets durven te zeggen. Zo willen ze macht over het slachtoffer krijgen en hen in een afhankelijke positie houden. Omdat het zo psychologisch is, kan het zich zelfs op afstand van een dader voortzetten in het hoofd van het slachtoffer. Het kan daarom heel lastig zijn om uit deze benarde situatie te ontspannen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Misbruik

Misbruik gebeurt als iemand gedwongen wordt om dingen te doen die hij of zij niet wil. In het geval van seksueel misbruik zijn dat dus seksuele dingen. Het kan zijn dat iemand je aanraakt op een manier die niet goed voelt, of je dwingt om naar seksuele dingen te kijken of seksuele dingen te doen. Seksueel misbruik is vaak zowel fysiek als psychologisch, maar dat betekent niet dat daders in alle gevallen geweld en dwang toepassen. Manipulatie komt ook veel voor omdat de dader het slachtoffer dan kan overtuigen om dingen te doen zonder dat dit direct als dwang wordt ervaren. Misbruik is, op welke manier, en wie de dader en wie het slachtoffer dan ook is, in geen enkel geval oké.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Moedig

Het kan heel eng zijn om te vertellen wat er is gebeurd als iemand je heeft pijn gedaan op een manier die niet goed voelt. Maar het is heel moedig van iemand om erover te praten en om hulp te vragen als dat nodig is. Daar is iedereen het mee eens.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Machtsmisbruik

Machtsmisbruik is het gebruikmaken van je positie of kracht om iemand anders te dwingen of te manipuleren om iets te doen wat hij of zij niet wil. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door bedreigingen, manipulatie, isolatie of andere vormen van psychische of fysieke druk, zoals seksuele handelingen. Machtsmisbruik kan worden gepleegd door mensen in machtsposities, zoals leraren, coaches, ouders of verzorgers, en andere volwassenen die invloed hebben op het leven van een kind. Machtsmisbruik is verboden en gelukkig maken lang niet alle mensen in machtsposities misbruik van hun macht. Er zijn veel mensen die hun macht op een positieve manier gebruiken om anderen te helpen en te ondersteunen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

N

Nee is nee

Nee is nee betekent dat als iemand ergens “nee" op zegt, het betekent dat diegene het niet wil doen. Als iemand je iets vraagt en je het niet wilt doen, is het dus belangrijk om "nee" te zeggen. En ook als iemand jou iets vraagt en jij niet antwoordt, betekent dit niet dat de andere persoon dat zelf mag interpreteren als een “ja”. Wanneer iemand zich op enige manier verzet tegen seksuele handelingen of activiteiten, het meteen ongepast en onaanvaardbaar is om door te gaan zonder duidelijke en enthousiaste instemming van de ander. Het gaat dus over consent. Als iemand niet stopt als je "nee" hebt gezegd, is dat niet oké. Het is dan een goed idee om dit te bespreken met iemand die je vertrouwt.

Andere manieren om “nee” te zeggen zijn:
- “Ik wil dit niet”
- “Ik voel me hier niet comfortabel bij”
- “Dit gaat te ver”
- “Laat me met rust”
- “Stop”
- “Hou op”
- “Wil dit niet (meer) doen”

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Non-consensual

"Non-consensual" betekent dat iemand iets doet zonder dat de ander ermee heeft ingestemd. Zonder toestemming, dus. Het kan gaan over iets dat je doet of waar iemand anders je toe dwingt, zoals bijvoorbeeld seksuele handelingen. Het is belangrijk om altijd te zorgen dat alle betrokkenen weten wat er gaat gebeuren en dat ook allemaal willen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

O

Ontkenning

Ontkenning betekent dat iemand niet wil geloven of niet kan accepteren dat iets is gebeurd. Soms kan iemand bijvoorbeeld seksueel misbruikt zijn, maar willen ze niet geloven dat het echt is gebeurd. Dit kan gebeuren omdat ze bang zijn, zich schamen of het gewoon niet willen accepteren. Dit kan zowel bij slachtoffers als daders en andere mensen die erbij betrokken zijn voorkomen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Ontucht

Ontucht is een woord dat wordt gebruikt om te beschrijven dat iemand iets doet wat niet mag volgens de wet en dat gaat over seks. Bijvoorbeeld als een volwassene seks heeft met een kind dat nog te jong is, of als iemand in de familie verkeerde dingen doet met een ander familielid.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Onmacht

Onmacht is het gevoel dat je hebt wanneer je denkt dat je geen controle hebt over wat er gebeurt. Het voelt dan alsof je vastzit in de situatie. Het kan ook zijn dat je je bang of verdrietig voelt omdat je niet weet wat je moet doen om jezelf te beschermen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Online

Online betekent dat iets op het internet gebeurt. Het internet is een grote plek met veel informatie en je kunt er ook met andere mensen praten en leuke dingen doen. Maar soms gebeuren er online ook vervelende dingen, zoals wanneer mensen onaardig zijn of rare berichten sturen. Iedereen moet voorzichtig zijn op het internet, zeker met het delen van foto's of persoonlijke informatie, want sommige mensen kunnen persoonlijke informatie gebruiken voor slechte bedoelingen zoals pesten of stalken of grooming.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Ouders van slachtoffers

Ouders van slachtoffers zijn vaders en moeders van kinderen van alle leeftijden die iets ergs hebben meegemaakt dat hen pijn heeft gedaan. Het kan zijn dat het kind gedwongen werd om iets te doen wat het niet wilde of aangeraakt werd op een manier die niet goed voelde. Als zoiets gebeurt, zijn de ouders vaak ook erg verdrietig en bezorgd. Ze hebben steun en hulp nodig om hun kind te helpen en te zorgen dat het zich veilig en geliefd voelt, maar ook zodat ze zelf leren omgaan met hun eigen gevoelens.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Overprikkeling

Als je overprikkeld bent hebben je hersenen heel veel informatie en prikkels tegelijkertijd gekregen. Je bent daardoor dan overweldigd geraakt en kunt niet meer goed nadenken of reageren. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld aan iets denkt wat heel verdrietig of eng is, of als er te veel geluiden of mensen om je heen zijn. Als het je overkomt is het een goed idee om jezelf de tijd te geven om weer tot rust te komen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Opgelegde geheimen

Opgelegde geheimen zijn geheimen die iemand moet bewaren omdat iemand anders dat zegt. Het is in veel gevallen dan zo dat het eigenlijk niet gezond is om het geheim te bewaren. Het kan moeilijk zijn om te weten wat je moet doen met een opgelegd geheim, zeker als iemand je vertelt om geheim te houden dat hij of zij iets verkeerds heeft gedaan, terwijl je zelf voelt dat het vertellen van het geheim eigenlijk het beste is om de situatie te verbeteren.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Openbaar Ministerie

dHet Openbaar Ministerie zorgt ervoor dat mensen die iets heel ergs hebben gedaan, zoals iemand pijn doen of iets stelen, gestraft worden voor hun daden door ze te vervolgen en voor de rechter te brengen. Dit doen ze door samen te werken met de politie en andere mensen die helpen bij het opsporen van misdaden en bewijsmateriaal.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

P

Partnergeweld

Partnergeweld is wanneer mensen die een relatie hebben of hebben gehad elkaar pijn doen. Dat kan bijvoorbeeld slaan, schoppen of duwen zijn. Het is natuurlijk niet oké.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Pedofilie

Pedofilie is een woord dat wordt gebruikt om te beschrijven dat sommige mensen zich seksueel aangetrokken voelen tot kinderen. Kinderen zijn nog te jong om te begrijpen wat seksuele handelingen zijn en hoe ze zich daarbij voelen. Daarom kan het heel erg gevaarlijk en schadelijk zijn als een volwassene seksuele handelingen doet bij een kind. Het plegen van pedofiele handelingen is daarom strafbaar. Het is wel belangrijk om te weten dat niet alle mensen met pedofiele gevoelens ook echt illegale seksuele handelingen verrichten.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Preventie

Maatregelen die genomen worden om seksueel misbruik te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld voorlichting zijn over wat seksueel misbruik inhoudt en hoe je het herkent, maar ook het trainen van professionals zoals docenten en hulpverleners om signalen te herkennen en gepast te reageren.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

PTSS (posttraumatische stressstoornis)

PTSS staat voor 'Posttraumatische stressstoornis' en kan ontstaan na een heel nare of enge gebeurtenis, zoals seksueel misbruik. Mensen met PTSS kunnen veel last hebben van nare herinneringen, nachtmerries, angstige gedachten en gevoelens. Soms hebben ze ook lichamelijke klachten zoals hartkloppingen en zweten.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Praatgroepje

Een praatgroepje is een groep mensen die samenkomen om te praten over hun ervaringen. In een praatgroepje voor seksueel geweld praten de deelnemers over wat hen is overkomen. Ze vertellen hoe ze zich voelen en hoe ze kunnen herstellen. Het is een veilige plek waar mensen elkaar kunnen steunen en helpen. Samen kunnen ze praten over hun gevoelens en leren hoe ze hiermee om kunnen gaan. Alles wat ze met elkaar bespreken blijft privé en wordt niet met anderen gedeeld.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Q

Questioning

"Questioning" betekent dat iemand zich afvraagt wat er precies is gebeurd of wie er iets heeft gedaan. Bij slachtoffers van seksueel geweld gaat het vaak over de twijfels en vragen die zij kunnen hebben over wat er precies is gebeurd en wie er verantwoordelijk is. Soms kan iemand zich namelijk verward of onzeker voelen over wat er is gebeurd. Dat is helemaal oké. Het proces van questioning maakt deel uit van de zoektocht naar antwoorden en het begrijpen van wat er is gebeurd. Het is voor veel slachtoffers een onderdeel van het verwerkingsproces.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

R

Rape culture

Rape culture is een sociale omgeving waarin verkrachting en seksueel geweld worden genormaliseerd en geaccepteerd. Een kenmerk voor een sociale omgeving waarin een rape culture kan heersen is bijvoorbeeld dat seksueel expliciete opmerkingen en grapjes over vrouwen als normaal worden beschouwd. Een ander voorbeeld is een omgeving waarin vrouwen als seksueel aantrekkelijke objecten worden beschouwd in plaats van als individuen met waardigheid en rechten. Een rape culture kan leiden tot victim blaming en het minimaliseren van de verantwoordelijkheid van de daders van seksueel misbruik.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Roze in Blauw

Dit is een netwerk van de Nederlandse politie dat zich inzet voor de belangen van de LHBTI+ gemeenschap. Roze in Blauw biedt ondersteuning en advies aan slachtoffers van seksueel misbruik en andere misdrijven die te maken hebben met discriminatie of vooroordelen tegen LHBTI+ personen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Relatieproblemen

Problemen in relaties met anderen, waaronder familie, vrienden en romantische partners. Slachtoffers van seksueel misbruik kunnen relatieproblemen ervaren als gevolg van de emotionele en psychologische effecten van hun ervaringen. Ze kunnen moeite hebben om vertrouwen op te bouwen, zich te hechten, of intimiteit te ervaren, waardoor hun relaties met anderen worden beïnvloed.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Rape myths

Rape Myths zijn valse overtuigingen over verkrachting die vaak wijdverspreid zijn in de maatschappij. Dit omvat bijvoorbeeld de gedachte dat slachtoffers van verkrachting het in sommige gevallen zelf uitlokken of dat ze er zelf verantwoordelijk voor zijn als ze bijvoorbeeld te veel gedronken hebben of zich te uitdagend hebben gekleed. Andere voorbeelden zijn dat mannen niet verkracht kunnen worden of dat het niet mogelijk is om verkracht te worden door iemand die je kent of waar je een relatie mee hebt. Deze mythen kunnen leiden tot victim blaming en het minimaliseren van de verantwoordelijkheid van de daders.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

S

Slachtoffer

Een persoon die seksueel geweld is aangedaan, in welke vorm dan ook, of het nu gaat om fysiek contact, verbale intimidatie, of andere vormen van seksueel geweld. Seksueel misbruik treft niet alleen de directe slachtoffers, maar ook de mensen om hen heen, waaronder familieleden, vrienden en andere naasten. Zij worden ook slachtoffer van de situatie, bijvoorbeeld omdat ze zich schuldig voelen omdat ze misbruik niet hebben kunnen voorkomen of omdat ze geen idee hadden dat het plaatsvond.

Sommige slachtoffers vinden het woord "slachtoffer" niet fijn, omdat het hen het gevoel kan geven dat ze zwak zijn of dat ze alleen maar worden gedefinieerd door wat er met hen is gebeurd. In plaats daarvan kunnen ze ervoor kiezen om zichzelf te identificeren als "overlevende" van seksueel geweld, omdat ze laten zien dat ze sterk zijn en dat ze het misbruik hebben overleefd. De keuze is persoonlijk en er bestaat geen goed of fout.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Seksueel geweld

Seksueel geweld is elke vorm van seksueel gedrag dat iemand wordt opgedrongen zonder toestemming of waarbij er sprake is van een machtsongelijkheid tussen de betrokkenen. Seksueel geweld kan verschillende vormen aannemen, zoals verkrachting, aanranding, seksuele intimidatie, en seksueel misbruik.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Schaamte

Schaamte is een gevoel dat soms ontstaat als iemand iets heeft meegemaakt dat heel vervelend of pijnlijk was. Ook als die persoon er eigenlijk niets aan kon doen. Dit kan gebeuren na seksueel misbruik. Mensen die zich schamen, voelen zich vaak minder goed over zichzelf en willen er liever niet over praten. Dit kan ervoor zorgen dat ze zich terugtrekken en niet hulp durven te zoeken om beter te worden.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Schuld

Mensen die iets naars meemaken, zoals seksueel geweld, kunnen zich schuldig voelen en denken dat wat er is gebeurt hun eigen schuld is. Ze denken misschien dat ze iets hadden moeten doen om het te voorkomen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het nooit de schuld is van het slachtoffer. Het is de schuld van de persoon die het seksueel geweld heeft gepleegd.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Seksuele intimidatie

Ongewenst seksueel gedrag, zoals ongepaste opmerkingen, aanrakingen of gebaren, die ervoor zorgen dat iemand zich onveilig en oncomfortabel gaat voelen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Seksueel verlangen

Seksueel verlangen betekent zin hebben in seks. En het is heel normaal. Toch is seksueel verlangen niet bij iedereen gelijk. Niet iedereen heeft evenveel zin in seks. Het kan ook zijn dat je wel zin hebt in seks, maar nog niet opgewonden bent. Het is helemaal normaal en oké om je eigen seksualiteit te ontdekken en te leren begrijpen. Het is wel belangrijk dat je daarbij onthoud dat het belangrijk is om alleen seks te hebben als je je daar comfortabel bij voelt en als het gebeurt met wederzijdse instemming.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Sociale normen

Sociale normen zijn dingen die mensen geloven en doen omdat ze denken dat iedereen het zo doet of denkt. Bijvoorbeeld, sommige mensen kunnen denken dat jongens altijd stoer en sterk moeten zijn, terwijl meisjes zacht en stil moeten zijn. Dit soort overtuigingen kunnen invloed hebben op hoe mensen zich gedragen. Helaas zijn er ook sociale normen die seksueel geweld accepteren, zoals het idee dat een jongen of man altijd de baas is in een relatie of dat een meisje of vrouw erom vraagt als ze zich sexy kleedt.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Slutshaming

Slutshaming is als iemand op een negatieve manier praat over meisjes of vrouwen die zich op een bepaalde manier kleden, gedragen of over seks praten. Dit kan hen een slecht gevoel geven over zichzelf en kan ze doen denken dat er iets mis is met wie ze zijn.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Stalking

Stalking is als iemand steeds maar achter je aan blijft lopen, of steeds maar berichtjes blijft sturen of probeert om je te bellen, zelfs als je dat niet wilt. Het kan ook betekenen dat iemand je steeds in de gaten houdt of je blijft volgen, ook als je bijvoorbeeld naar school gaat of met vrienden bent. Stalking is niet oké en kan erg beangstigend zijn.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Stockholm Syndroom

Stel je voor dat je door een enge boef wordt vastgehouden. Je bent heel bang en je hebt geen controle over wat er gebeurt. De boef kan gemeen tegen je doen en je pijn doen, maar soms doet hij ook aardig tegen je. Dan begin je te denken dat hij eigenlijk wel oké is en dat de situatie niet zo erg is als het lijkt. Dit kan gebeuren zonder dat je het door hebt en het maakt het nog verwarrender.

Een ander voorbeeld is wanneer iemand wordt gedwongen om dingen te doen die hij of zij niet wil doen door iemand anders, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij seksueel misbruik. De dader kan het slachtoffer fysiek en psychologisch controleren, waardoor het slachtoffer zich machteloos en afhankelijk voelt. De dader kan soms ook aardig doen en het slachtoffer laten voelen alsof hij of zij een keuze heeft, terwijl dit eigenlijk niet zo is. Dit kan ertoe leiden dat het slachtoffer denkt dat de dader eigenlijk wel goed is en het misbruik gaat rationaliseren. Het slachtoffer kan zelfs sympathie ontwikkelen voor de dader, waardoor het moeilijk wordt om hulp te zoeken en te erkennen wat er echt aan de hand is. Dit kan erg verwarrend en moeilijk zijn voor het slachtoffer.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Stressreactie

ls iemand seksueel geweld meemaakt, kan dat ervoor zorgen dat diegene zich heel slecht voelt en last krijgt van nare herinneringen. Het kan zelfs zo zijn dat de persoon plotseling weer aan de gebeurtenis moet denken zonder dat hij of zij dat wil. Ook kan diegene bepaalde dingen of plekken gaan vermijden omdat dat herinneringen oproept aan het geweld. Soms is de persoon ook heel gevoelig voor dingen die normaal niet zo erg zijn, zoals geluiden of drukte. Dat kan allemaal heel moeilijk zijn en ervoor zorgen dat de persoon niet goed kan functioneren en moeite heeft om contact te maken met andere mensen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Stigmatisering

Stigmatisering betekent dat iemand anders wordt behandeld of anders wordt bekeken omdat ze iets hebben meegemaakt of een eigenschap hebben die andere mensen raar of vreemd vinden. Dit kan betekenen dat mensen niet met hen willen omgaan of hen niet begrijpen. Bij seksueel misbruik kan stigmatisering betekenen dat mensen die het hebben meegemaakt, niet geloofd worden of dat mensen ze anders behandelen. Dit kan ervoor zorgen dat ze zich alleen en verdrietig voelen. Het is belangrijk om iedereen te behandelen met respect en vriendelijkheid, ongeacht wat ze hebben meegemaakt of wie ze zijn.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Straatintimidatie

Straatintimidatie is gedrag waarbij iemand ongewenst iets doet of zegt tegen een ander persoon op straat of in een andere openbare plek. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat iemand ongepaste opmerkingen maakt over iemands uiterlijk, of dat iemand achtervolgd wordt. Dit is niet oké.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Smaad

Smaad is als je dingen over iemand vertelt met het doel om die persoon in een slecht daglicht te stellen. Het is alsof je roddels verspreidt over iemand, maar dan nog erger, want het kan hun reputatie en leven echt schaden.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Signalering

Signalering betekent dat je let op de signalen van iemand anders om te zien of ze misschien te maken hebben gehad met iets naars, zoals seksueel misbruik. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat iemand zich anders gaat gedragen dan normaal of dat hij of zij lichamelijke klachten heeft, zoals blauwe plekken of pijn.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

T

Trauma

Trauma betekent dat iemand iets heel erg vervelends heeft meegemaakt wat pijn en verdriet veroorzaakt. Seksueel misbruik kan traumatisch zijn, wat betekent dat het kan leiden tot veel emoties zoals angst, schaamte en depressie. Trauma kan lang duren en het kan moeilijk zijn om ermee om te gaan, maar er zijn mensen die kunnen helpen om te genezen en zich beter te voelen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Triggers

Triggers zijn dingen die iemand aan iets kunnen herinneren. Stel je voor dat je een leuke vakantie hebt gehad en je ruikt ineens dezelfde geur die je daar rook. Dat kan je herinneren aan die vakantie en je blij maken. Maar bij mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, kan bijvoorbeeld een bepaalde plek, gebeurtenis of zelfs een woord hen herinneren aan wat er is gebeurd en hen van streek maken. Het kan zijn dat ze dan verdrietig, boos of bang worden, ook al is er op dat moment niks vervelends aan de hand. Het is belangrijk om te weten dat triggers normaal zijn en dat het oké is om hulp te vragen om hiermee om te gaan.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Trigger warning

Trigger warnings zijn waarschuwingen aan het begin van boeken, films of ander media. Ze zijn er voor mensen die gevoelig kunnen zijn voor bepaalde inhoud of onderwerpen die te maken hebben met traumatische gebeurtenissen, zoals seksueel misbruik. Deze waarschuwingen geven hen de kans om te beslissen of ze wel of niet verder willen lezen, kijken of luisteren naar de inhoud. Dit kan helpen om onverwachte confrontaties met traumatische herinneringen te voorkomen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Taboe

Taboe betekent dat er over een bepaald onderwerp niet veel wordt gepraat, omdat mensen zich er misschien voor schamen of omdat ze denken dat het niet gepast is om erover te praten. Een voorbeeld van een taboe-onderwerp is seksueel misbruik, omdat sommige mensen het moeilijk vinden om erover te praten of omdat ze bang zijn dat anderen hen zullen beoordelen. Het is namelijk een heel gevoelig en persoonlijk onderwerp. Dit kan het moeilijker maken voor slachtoffers om hulp te zoeken en kan ervoor zorgen dat het probleem niet wordt erkend of opgelost.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Tongzoen-arresten

Dit gaat over beslissingen die rechters hebben genomen over wat wel en niet is toegestaan als het gaat om kussen en aanraken van iemands lichaam. Als iemand gedwongen wordt om te kussen of aangeraakt te worden op een manier die hij of zij niet wil, kan dit als seksueel misbruik worden beschouwd. Maar het kan niet worden beschouwd als verkrachting, wat een ander soort misbruik is.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Therapie

Therapie is een soort behandeling voor wanneer iemand zich verdrietig of boos voelt, of wanneer iemand door iets moeilijks gaat. In therapie kan iemand praten met iemand die er speciaal voor is opgeleid om te helpen, en deze persoon kan advies geven en manieren geven om zich beter te voelen. Het kan helpen om te begrijpen wat er gebeurt en hoe je ermee om kunt gaan.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Toxic masculinity

Toxic masculinity betekent dat sommige mensen denken dat jongens of mannen zich op een bepaalde manier moeten gedragen om 'echte mannen' te zijn. Ze kunnen denken dat mannen altijd stoer en sterk moeten zijn, geen emoties mogen tonen en geen hulp mogen vragen als ze dat nodig hebben. Deze ideeën kunnen schadelijk zijn omdat ze ervoor kunnen zorgen dat mannen zich niet veilig voelen om hulp te vragen wanneer ze dat nodig hebben, en het kan ook leiden tot gedrag dat anderen pijn doet.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

U

Uniek

Elke ervaring van seksueel geweld is uniek en verdient individuele aandacht en zorg.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Uitbuiting

Het dwingen van een persoon tot seksuele handelingen tegen hun wil, meestal in ruil voor geld, goederen of diensten.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

V

Vechtreactie

Een reactie op trauma waarbij iemand zich fysiek of mentaal verzet tegen de situatie of confrontatie. Dit is net als de bevriezings- en vluchtreacties een automatische en onvrijwillige reactie op gevaar: deze reactie is geen bewuste keuze.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Verkrachting

Is een vorm van seksueel geweld waarbij iemand tegen zijn of haar wil wordt gedwongen tot seksuele handelingen. Bij een verkrachting past een dader in de meeste gevallen geweld en dwang toe.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Vertrouwen

Het gevoel van vertrouwen dat slachtoffers kunnen verliezen door seksueel misbruik.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Vertrouwenspersoon

Iemand waarbij je je verhaal in vertrouwen kunt vertellen. Een vertrouwenspersoon kan een luisterend oor bieden, maar ook helpen bij het zetten van stappen of het maken van keuzes. Een vertrouwenspersoon kan professionele of semi-professioneel zijn, maar het kan ook een goede vriend of een ouder zijn.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Vluchtreactie

Een reactie op trauma waarbij iemand fysiek of mentaal probeert te vluchten uit de situatie of confrontatie. Dit is net als de vecht- en bevriezingsreacties een automatische en onvrijwillige reactie op gevaar: deze reactie is geen bewuste keuze.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Voorlichting

Voorlichting is wanneer iemand informatie en uitleg geeft over seksualiteit en alles wat daarbij hoort. Dit is belangrijk omdat het ons kan helpen te begrijpen hoe we ons kunnen beschermen tegen dingen zoals misbruik en ons kan helpen te weten wat grenzen zijn en hoe we die kunnen aangeven. Voorlichting kan ons helpen veiliger en respectvoller te zijn tegenover onszelf en anderen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Victim blaming

Het (bewust of onbewust) verantwoordelijk stellen van een slachtoffer voor het seksueel misbruik dat diegene is overkomen. Het kan leiden tot het minimaliseren van de verantwoordelijkheid van de dader en kan de emotionele last van een slachtoffer verergeren. Of het nu bewust of onbewust gebeurd: slachtoffers zouden nooit de schuld mogen krijgen voor de daden van daders. Het is dus belangrijk om victim blaming te voorkomen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid betekent dat we moeten zorgen dat we goed omgaan met onze eigen acties en gedragingen. Dat houdt in dat we bijvoorbeeld nadenken over wat we doen en hoe we met anderen omgaan. Als we iets doen wat niet goed is, dan moeten we daarvoor verantwoordelijkheid nemen en erkenning geven dat we iets verkeerds hebben gedaan. Maar verantwoordelijkheid nemen is niet alleen voor individuen belangrijk. Ook de samenleving en daders hebben verantwoordelijkheden om te zorgen dat er geen seksueel geweld plaatsvindt en om ervoor te zorgen dat slachtoffers geholpen worden.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Verwonding

Een verwonding is als je lichaam pijn doet of als je een wond hebt omdat er iets is gebeurd, bijvoorbeeld als je bent gevallen of als iemand je pijn heeft gedaan. Het kan ook komen door geweld of mishandeling, als iemand je bijvoorbeeld slaat of schopt of dwingt tot seksuele handelingen .

Wat moet je doen in het geval van een verwonding door seksueel geweld?
Zoek in het geval van een verwonding zo snel mogelijk (het liefst onmiddelijk) hulp bij een medisch professional of een hulpverleningsinstantie zoals een ziekenhuis, huisarts, centrum voor seksueel geweld of een hulplijn voor slachtoffers van seksueel geweld. Al deze mensen kunnen je helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal en kunnen je ook emotionele en fysieke hulp leveren. Neem ook zo snel mogelijk contact op met de politie om een ​​aangifte te doen, want hoe langer je wacht, hoe moeilijker het kan zijn om bewijs te verzamelen.

Wat als je er met niemand over durft te praten?
Als je je bewust bent van al het bovenstaande, maar praten is nog te vroeg, probeer dan in ieder geval goed voor jezelf en je lichaam te zorgen. Probeer tot rust te komen en blijf in contact met vrienden en familie. Zoek steun wanneer je daar aan toe bent.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Verliefdheid

Gevoelens van genegenheid en aantrekking tot iemand anders. In het geval van seksueel misbruik kunnen grooming en manipulatie ervoor zorgen dat een slachtoffer deze gevoelens (tijdelijk) voor de dader gaat voelen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

W

Webcamseks

Dit is seksuele activiteit tussen twee of meer mensen die elkaar via een webcam kunnen zien en horen. Er zijn veel mensen die dit heel leuk vinden, maar het is belangrijk om goed na te denken voordat je deelneemt aan webcamseks. Zorg er ook voor dat je weet met wie je te maken heeft voordat je intieme handelingen uitvoert voor de camera. Als je je niet comfortabel voelt bij de situatie kun je er het best meteen mee stoppen. In het geval dat iemand ongepaste verzoeken doet, of misbruik maakt van de situatie, door bijvoorbeeld te dreigen met wraakporno, is het heel erg belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden bij de politie. Je hoeft je daar niet voor te schamen!

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Weerbaarheid

Weerbaarheid betekent dat je sterk bent en voor jezelf kunt opkomen. Het gaat om het hebben van zelfvertrouwen en het kunnen omgaan met lastige situaties. Bijvoorbeeld als iemand iets doet wat je niet leuk vindt of als je je onveilig voelt. Weerbaar zijn betekent dat je leert hoe je voor jezelf kunt opkomen en je grenzen kunt aangeven, zodat je jezelf kunt beschermen en veilig voelt. Er bestaat ook weerbaarheidstraining. Je kunt die volgen om sterker te worden en jezelf te leren beschermen. Je leert bijvoorbeeld hoe je "nee" kunt zeggen als iemand iets doet wat je niet fijn vindt en hoe je jezelf kunt verdedigen als iemand je pijn doet of bang maakt.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Wegkijken

Wegkijken betekent dat mensen ervoor kiezen om niet te helpen als er iets ergs gebeurt, zoals bijvoorbeeld seksueel misbruik of geweld. Het is als doen alsof het probleem er niet is, zelfs als je weet dat er iets misgaat. Het is belangrijk om te begrijpen dat wegkijken niet helpt en dat het juist belangrijk is om te helpen als iemand hulp nodig heeft. In sommige gevallen is wegkijken zelfs strafbaar.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Weinig bekendheid

Er zijn veel mensen die niet weten wat seksueel misbruik is en hoe ze het kunnen voorkomen of helpen als iemand het heeft meegemaakt. Als weinig mensen erover praten, kan het moeilijk zijn om te weten hoe je jezelf en anderen kunt beschermen. Daarom is het belangrijk om meer informatie en kennis te verspreiden over seksueel misbruik, zodat mensen het beter kunnen begrijpen en slachtoffers kunnen helpen. Zo kunnen we samen proberen om seksueel misbruik te stoppen en iedereen veilig te houden.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Wet

De wet is een grote verzameling regels en afspraken die bepalen wat mag en niet mag. Als je deze regels overtreedt, kan je gestraft worden. Dit kan betekenen dat je een boete moet betalen of zelfs naar de gevangenis moet.

De wet is er om problemen te voorkomen. Seksueel geweld is één van die problemen. Seksueel geweld is nooit acceptabel en de wet beschermt het slachtoffer. Wanneer er voldoende bewijs is, zal de wet de dader(s) straffen. Niemand heeft het recht om seksueel geweld te plegen, in welke omstandigheden dan ook.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Wraakporno

Ook wel ‘Revenge Porn’. Dit is het delen van intieme foto’s of video’s van iemand zonder toestemming van degene op de beelden. Daders doen dit vaak uit wraak of om iemand te vernederen. Zorg ervoor dat je geen intieme foto's of video's deelt met mensen die je niet vertrouwt en als je het slachtoffer bent geworden van wraakporno, meld dit dan zo snel mogelijk bij de politie en zoek professionele hulp om ermee om te gaan.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

X

eXpliciet

Expliciet betekent dat iets duidelijk en nauwkeurig wordt uitgedrukt of vermeld, zonder dubbelzinnigheid of onduidelijkheid.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

X-rated

De term "x-rated" wordt gebruikt om te verwijzen naar inhoud die alleen geschikt is voor volwassenen en mogelijk expliciete seksuele inhoud bevat. De term werd oorspronkelijk gebruikt in de filmindustrie om films te classificeren die als ongeschikt werden beschouwd voor minderjarige kijkers vanwege hun expliciete seksuele inhoud. Films die als "x-rated" werden beoordeeld, werden in sommige landen verboden of konden alleen in speciale theaters worden vertoond.

Tegenwoordig wordt de term "x-rated" ook gebruikt om te verwijzen naar andere vormen van inhoud, zoals websites, boeken, tijdschriften en televisieprogramma's, die expliciete seksuele inhoud bevatten die alleen geschikt is voor volwassenen. De term "x-rated" is niet altijd een officiële classificatie. Het kan ook worden gebruikt als een informele manier om expliciete inhoud te beschrijven.

Niemand mag je dwingen om naar expliciete beelden te kijken. Dat moet altijd een persoonlijke en vrijwillige keuze zijn.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Y

Yes means yes

Yes means yes betekent dat als iemand wil meedoen aan seksuele handelingen, hij of zij "ja" moet zeggen. Het is niet genoeg als iemand geen nee zegt, want dat kan betekenen dat diegene bang is of zich ongemakkelijk voelt. Het moet duidelijk zijn dat de persoon echt wil meedoen en er enthousiast over is. Het gaat dus over consent.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Z

Zedenrechercheur

Een zedenrechercheur is iemand van de politie die zich bezighoudt met onderzoeken naar seksueel misbruik en andere zedenmisdrijven. Zedenrechercheurs hebben specifieke kennis en vaardigheden op het gebied van forensisch onderzoek en werken samen met andere instanties om slachtoffers van seksueel misbruik te ondersteunen en daders van misdrijven op te sporen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Zero tolerance-beleid

Geen enkele vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag mag worden getolereerd. Daarom hanteren veel organisaties, scholen en sportclubs een zero-tolerance-beleid. Het doel hiervan is het voorkomen en aanpakken van seksueel geweld en het beschermen van slachtoffers. Dit beleid draagt bij aan een veilige omgeving waarin iedereen zich gerespecteerd en beschermd kan voelen. Onder dit beleid wordt er bij een melding over- of bij het vermoeden van seksueel geweld direct actie ondernomen. Het is belangrijk dat er binnen het zero tolerance-beleid duidelijke procedures zijn vastgelegd voor het melden, onderzoeken en afhandelen van meldingen en dat er aandacht is voor preventie en voorlichting.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Zwijgrecht

Het zwijgrecht betekent dat een persoon het recht heeft om te weigeren om te spreken of informatie te geven die hen in de problemen kan brengen, vooral tijdens een juridische procedure. Bij seksueel misbruik kan het zwijgrecht van toepassing zijn op de dader, getuigen of zelfs slachtoffers.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Zedenwet

De Zedenwet (officieel 'misdrijven tegen de zeden' in het Wetboek van Strafrecht, Titel XIV) is een reeks wettelijke bepalingen die seksuele misdrijven regelt, zoals verkrachting, aanranding, ontucht met minderjarigen en seksuele intimidatie. De wet bepaalt welk gedrag strafbaar is en welke straffen kunnen worden opgelegd aan daders van seksueel misbruik.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Zedenadvocaat

Dit is een advocaat die gespecialiseerd is in zedenzaken, waaronder seksueel misbruik. Ze adviseren en vertegenwoordigen slachtoffers van seksueel misbruik in juridische procedures en zorgen ervoor dat hun rechten worden beschermd. Slachtoffers van seksueel misbruik krijgen, na het doen van aangifte, automatisch een zedenadvocaat toegewezen door de politie. Een slachtoffer hoeft hier niet voor te betalen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Zelfzorg

Soms maken mensen nare dingen mee, zoals seksueel misbruik. Dan kan het helpen om goed voor jezelf te zorgen en te werken aan herstel. Dat betekent dat je dingen doet die je helpen om je beter te voelen, bijvoorbeeld praten met iemand die je vertrouwt, rust nemen of leuke dingen doen. Er zijn veel verschillende manieren om te zorgen voor jezelf en iedereen doet dat op zijn eigen manier. Het herstelproces kan lang duren, maar met hulp en steun kun je je weer beter gaan voelen.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Dit antwoord is momentel in de maak.

Copyright © 2023 Jeffrey Dral